Másnap reggel hirtelen nem tudtam kiverni a fejemből a gondolatot, hogy mézet tegyek egy házi kekszre reggelire. Elképzeltem magam, amint meleg ragacsos mézet csorgatok egy friss kekszre, és egyenesen a konyhába indultam. Félretettem a dietetikusomat, és hozzáláttam a kekszet készítéséhez, nem törődve az egyetlen rúd vajjal. Elűztem a vajat, és arra gondoltam, hogy méhek ezrei dolgoztak azon, hogy édes mézes ajándékot adjanak a reggelimre. Finom – nincs más szó reggelire aznap reggel.

Dolgos méhek

A méhek méz előállításának folyamata sokkal összetettebb, mint maga a méz. Miközben a takarmányozó méhek összegyűjtik a virágok cukros nektárját, a nektár segíti a méhek anyagcseréjét, miközben folytatják a takarmányozást és repülnek, hogy begyűjtsék az értékes nektárt, hogy visszavigyék a kaptárba. A kaptárba való visszajutást követően a megmaradt nektárt szállító méhek átadják a nektárt a dolgozó méheknek, akik a nektárt mézpé dolgozzák fel, és a méhsejtben tárolják. A mézet táplálékforrásként tárolják a téli hónapokban. A méhek 95 F hőmérsékleten tartják a kaptárt azáltal, hogy verik a szárnyaikat, és meleget generálnak az erőfeszítéseikből, hogy a méhsejt és a méz puhán maradjanak.

A méz tudománya

A méz édességét két egyszerű cukor adja: a glükóz és a fruktóz , amelyek a méz 70%-át teszik ki. A maradék körülbelül 17% víz, a fennmaradó rész egyéb cukrok, valamint apró mennyiségű aminosav, antioxidáns és ásványi anyag. Egy adott méz íze, illata vagy színe a virágforrástól, valamint a fruktóz és a glükóz arányától függ.

A magas cukortartalom és a glükóz-fruktóz arány megakadályozza a méz erjedését, megakadályozza a baktériumok aktivitását és megakadályozza a méz romlását. A vízben található túltelített cukor megakadályozza a méz kristályosodását, különösen a magas fruktóztartalmú mézeknél. De idővel a víz nem tudja megtartani a cukrot, és kikristályosodhat. Nincs elrontva.

Helyezze meleg vízfürdőbe, és keverje fel, hogy a kristályok feloldódjanak. Ne melegítse túl és ne forralja fel, mert ez megváltoztatja az ízét és lebontja a mézet.

Az Egyesült Államok délkeleti részén termesztett tupelo fából származó tupeloméz soha nem kristályosodik ki, mert olyan magas a fruktóz-glükóz aránya. A legtöbb más méz egy bizonyos ponton kikristályosodik, mert az alacsonyabb fruktóz/glükóz arány vonzza a vizet a tárolás során.

Táplálkozás és egészségügyi hatások

A méz valamivel kalóriadúsabb, mint a cukor. Egy evőkanál méz 60 kalória, míg egy evőkanál cukor 48 kalória. A méznek valamivel alacsonyabb a glikémiás indexe, mint az asztali cukoré (szacharóz: egyenlő arányban glükóz és fruktóz), a fruktóznak a glükózhoz viszonyított magas aránya miatt, így a vércukorszint valamivel lassabban emelkedik, mintha a glükóz lenne az egyenlő vagy domináns cukor. Összességében a cukor, valamint a méz gyorsan megemelheti a cukorbetegek vércukorszintjét.

A kutatások azt mutatják, hogy a méz hatékony helyi antibiotikum-kezelés égési sérülések és sebek esetén. és hatékony köhögéscsillapítóként. Egy év alatti gyermekeknek nem szabad mézet adni. További információért KATTINTS IDE.

Történelem          

A spanyolországi Cuevas de la Araña barlangfestményei   legalább 8000 évvel ezelőtt méz után kutatva ábrázolják az embereket.

A mézet a Biblia az édesség, a bölcsesség és a bőség szimbólumaként említi. A világ számos vallása tiszteli a mézet, és jóságként és áldásként ábrázolja.

Az idei állami vásáron beugrottam a helyi méhészek bemutatóhelyére, hogy megvizsgáljam a virágzó, termékeny kaptárak fenntartásának és a méz betakarításának titkait. A méhészet nemes módszernek hangzott a méhek virágzásának és bőségének fenntartására, azzal az előnnyel, hogy saját mézet oszthatok meg. A lelkes méhészcsoport ellenére a józan ész meggyőzött arról, hogy a környékbeli háztulajdonosok egyesületemnek lenne egy-két mondanivalója a méhészettel kapcsolatban, és gyakorlati szempontból nekem sem volt helyem. Örülök, hogy élvezem a bolti mézet főzéshez és a kekszre csorgatáshoz, de utazás közben mindig a különleges mézekre figyelek.

Recept tipp

Meleg körte kecskesajttal és mézzel, adagok: 4

2 érett (nem túl puha) Bartlett körte

4 uncia kecskesajt

8 fél dió , pirítva

2 evőkanál méz

  • Állítsa a sütőrácsot középső helyzetbe. A sütőt előmelegítjük 475 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  • A körtét félbevágjuk. Egy dinnyegombóc-kanállal kikanalazzuk a magot, és szeleteljük fel a szárrészt. Vágjon le egy nagyon vékony darabot a körte aljáról, hogy stabilizálja.
  • Töltsön meg minden körtét egy uncia kecskesajttal. Helyezze a körtét a sütőbe, és süsse 5-6 percig. Éppen akkor távolítsuk el, amikor a körte puha és a kecskesajt olvad, de nem teljesen.
  • Vegye ki a sütőből. Díszítsük 2 fél dióval a sajt tetejére. Meglocsoljuk 1/2 evőkanál mézzel. Késsel és villával melegen tálaljuk.
https://www.agegracefullyamerica.com/honey-honey/