Mióta az egyetemmel együtt véget ért a jóvilágom is, és dolgozó nő lettem, felütötte egy probléma a fejét: mikor és hogyan oldjam meg a főzést a munka, az edzések, a barátom és a barátaim és a blogolás mellett? Először megoldásként a hajnali/kora reggeli főzőcskézést vezettem be, de hamar elveszett a lendület a hosszabbodó éjszakákkal együtt. Ezután jött a ‘hétvégén előre megfőzök mindent’ akcióm, ami ugyancsak nem bizonyult a legjobb módszernek, mert így egyrészt nem lesz friss az ételem, másrészt elvész a varázsa a konyhai alkotásnak a futószalagos főzés során.
Így arra gondoltam, mi lenne, ha kihasználnám az irodánk adta adottságokat, és bent dobnám össze frissen az ebédemet. Ehhez kell egy kis előretervezés, egy pici tudatosság és 20 perc az ebédidőből.
Annyi a nyitja, hogy próbálok mindig olyan alapanyagokat venni, amik idényjellegűek és könnyen variálhatóak egymással. Ezután már csak itthon kimérem őket és úgy csomagolom el, hogy az előkészítéssel az irodában már ne kelljen foglalkozni.
Nézzük is az első ilyen egyszerű receptet! 😉
Currys vöröslencse pirított őszi zöldségekkel
Hozzávalók 1 adagra (kb 50 g szénhidrát):
50 g vöröslencse
1 kisebb fej hagyma
2 kisebb fej cékla
5-6 db kelbimbó
1 kisebb fej édesburgonya
cukkini, répa, amit csak szeretnénk
curry, só, bors
kakukkfű
kókuszolaj
2 ek olívaolaj
A hagymát felkockázzuk és pici kókuszolajon egy evőkanál vízzel megpároljuk. Az átmosott vöröslencsét pár másodpercig pirítjuk rajta, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Ízesítjük sóval, borssal, curryvel, meg ami épp jól esik. 🙂 Lefedjük és puhára pároljuk kb. 10 perc alatt.
Közben a zöldségeket megtisztítjuk, a céklát és édesburgonyát kis kockákra vágjuk, a kelbimbót pedig félbe. Összeforgatjuk 2 evőkanál olívaolajjal, sóval, borssal, kakukkfűvel, és vagy betoljuk a 220 fokra felmelegített sütőbe míg meg nem pirulnak, vagy serpenyőben sütjük őket pirosra.
Ha megfőtt a vöröslencse, és megpirultak a zöldségek is, akkor már tálalhatjuk is.
Tovább is fokozhatjuk az élvezeteket, ha készítünk hozzá egy kis joghurtos szószt. 😉