Az egészség megőrzése kihívás a legtöbb ember számára. De ez különösen nehéz lehet az elsődleges immunhiányos betegségben (PIDD) szenvedők számára. A PIDD olyan rendellenességek, amelyek károsítják az immunrendszer működését. Ezek a betegségek nagyobb valószínűséggel kaphatnak fertőzéseket és egyéb betegségeket.

Míg az esetlegesen tapasztalható konkrét tünetek a PIID típusától függően változnak , sokan úgy találják, hogy az egészséges életmód alkalmazása segíthet jobban kezelni állapotát.

Ha PIDD-je van, tisztában kell lennie a tüneteivel, és lépéseket kell tennie a fertőzések megelőzésére. A következő tippek segíthetnek a PIDD-betegek egészségének megőrzésében és immunrendszerük legjobb működésében.

1.  Aludjon eleget

Az emberi szervezetnek alvásra van szüksége ahhoz, hogy helyreállítsa magát és helyreállítsa az energiaszintet egy napi tevékenység után. Az alváshiány megnehezítheti immunrendszere számára a fertőzéseket okozó baktériumok és vírusok elleni küzdelmet.

Az elegendő alvás mindenki számára nélkülözhetetlen, de különösen kritikus az elsődleges immunhiányos betegségben szenvedők számára, mert már így is fokozott a fertőzések és a sebgyógyulás kockázata.

Próbáljon meg minden este korábban lefeküdni, hogy minden este legalább hét órát megszakítás nélkül aludjon. Ha ez nem lehetséges, ahelyett, hogy teljesen kihagyná az alvást, napközben szunyókáljon rövid ideig. Próbáljon meg egyszerre 20 percnél tovább aludni, mert ez zavarhatja az éjszakai alvást és a nappali teljesítményt.

2.  Egyél egészségesen és maradj hidratált

Az egészséges táplálkozás erősíti az immunrendszert . Egyél sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, dióféléket és magvakat, valamint sovány fehérjéket, például halat, tojást és babot. Kerülje a vörös húst, a sült ételeket és a gyorsételeket. Ha nem biztos abban, hogy milyen ételek alkalmasak az Ön állapotára, beszéljen kezelőorvosával vagy dietetikusával az adott típusú PIDD táplálkozásáról.

A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása szintén az egyik legjobb módja az egészség megőrzésének. Segít a szervezetnek leküzdeni a baktériumokat és vírusokat, mielőtt azok betegséget okoznának. A víz segít kiüríteni a méreganyagokat a sejtekből a szervezetben. Igyál vizet egész nap, és ne várd meg, amíg megszomjazol, hogy újra inni kezdj. Kerülje az alkoholt és a cukros italokat is, amelyek kiszáradhatnak.

3.  Vegye be a gyógyszereit

Ha elsődleges immunhiányos betegsége van, döntő fontosságú, hogy az orvos által felírt speciális gyógyszert szedje az alapbetegségek kezelésére és a szövődmények megelőzésére.

Előfordulhat, hogy sok különböző napi gyógyszert kell bevennie, hogy helyettesítse az immunrendszere által általában termelt antitesteket, fehérjéket és egyéb anyagokat. Kezelőorvosa együttműködik Önnel, hogy megtalálja a megfelelő gyógyszerkombinációt, amely segít fenntartani az immunrendszer megfelelő működését.

4.  Szelídítse meg a stresszt

Csökkentse a stressz szintjét, amikor csak lehetséges. A stressz megnehezítheti az immunrendszer megfelelő működését, mivel a stresszhormonok olyan vegyi anyagokat szabadítanak fel, amelyek elnyomják az immunrendszer aktivitását.

Előfordulhat, hogy nem tudja kontrollálni az összes stresszort a munkahelyén vagy otthonában, de vannak olyan dolgok, amelyek segítségével kezelheti őket. Próbáljon ki mélylégzési gyakorlatokat, jógát vagy meditációt. Ha éjszakai alvászavarai vannak a szorongás miatt, próbáljon meg lazítani lefekvés előtt olvasással vagy zenehallgatással.

5.  Növelje a fizikai aktivitást

A rendszeres testmozgás segít megőrizni a test erősségét, és javítja az általános egészségi állapotot a stresszszint csökkentésével és az alvás minőségének javításával. Az Ön számára legmegfelelőbb gyakorlat típusa az állapotától és az általános egészségügyi céloktól függ.

Vannak, akik képesek nagy hatású gyakorlatokat, például futást végezni, míg másoknak gyengédebb tevékenységekre, például úszásra vagy jógaórákra lehet szükségük. Mindig beszéljen orvosával, mielőtt elkezdene egy edzésprogramot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az biztonságos az Ön számára.

6.  Kerülje a tömeget

A tömegek táptalajok a vírusoknak, baktériumoknak és egyéb fertőzéseknek. Ha lehetséges, kerülje a nagy létszámú összejöveteleket, például koncerteket és sporteseményeket. Ha nem tudja elkerülni a tömeget (pl. iskolában vagy munkahelyen), gyakran mosson kezet, és ha lehetséges, viseljen maszkot.

Ezenkívül ne érintse meg a száját vagy az orrát, miután kezet fogott, vagy olyan felületeket érint, mint az ajtókilincsek és a villanykapcsolók otthon és a munkahelyen, mivel ezek kórokozókkal szennyeződhetnek.

Élj jól a PIDD-vel

Az egészség megőrzése elsődleges immunhiányos betegség esetén azt jelenti, hogy megértjük, mi növeli a fertőzés kialakulásának kockázatát, és ennek megfelelően meg kell tenni az óvintézkedéseket.

Az immunhiányosságok különböző módon érintik az embereket, és egyetlen átfogó megközelítés sem működik mindenki számára. De megfelelő tanácsokkal és támogatással az elsődleges immunhiányos betegségben szenvedők teljes és aktív életet élhetnek.