Ahogy öregszünk, sokunkban elkezdenek tűnődni: „Ez az?” Annyi erőfeszítést tettünk azért, hogy boldogok legyünk és elérjük, amit akarunk, de mindaz, amire vágytunk, nem valósult meg, és kiábrándulunk.

Életünk számos vonatkozása miatt csalódottnak érezhetjük magunkat: miért nem tesz többé boldoggá a párom/házastársam? Miért nem tesz már boldoggá a munkám? Miért nem értem el a tervezett magasságokat? Miért érzem magam továbbra is bizonytalannak, pedig van otthonom és autóm, tisztességes jövedelmem és biztosításom?

Sok 40-es és 50-es éveiben járó ember nyugtalanul érzi magát. Nagyon sok erőfeszítést tettek, hogy eljussanak ehhez az életszakaszhoz. A társadalom részéről is jelentős nyomás nehezedett rájuk, hogy ekkorra elérjék a „siker” hagyományos mértékeit.

A csalódás gyakori válasz. A legtöbben türelmetlenek vagyunk. Mindent most akarunk, és azt akarjuk, hogy a lehető legjobb legyen. Szeretnénk új dolgokat kipróbálni, de nem akarunk hibázni, Kényelmesen érezzük magunkat és minden helyzetet kontrollálni akarunk, még akkor is, ha nem mindig tudjuk, mit csinálunk. Ezek irreális és önpusztító elvárások.

Ahhoz, hogy bármilyen mértékben sikeresek legyünk, el kell hagynunk komfortzónánkat. Néha még a legjobb erőfeszítéseink is elmaradnak, és csalódottak leszünk az eredmények miatt. Ha megtanuljuk kezelni ezt a csalódást, boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk, és megtaláljuk az inspirációt a továbblépéshez.

Hogyan lehet legyőzni a csalódottság érzését

Vannak bevált stratégiák, amelyek segíthetnek megfelelő módon megbirkózni a frusztrációval. Ha szorongva és frusztráltnak érzi magát, miközben valami újba kezd, például egy munkahelyi projektbe, amely új készségek fejlesztését igényli, a Jooble állásgyűjtő szakértője számos gyakorlati tippet kínál a helyzet kezelésére.

(1) Ne hagyja figyelmen kívül az érzéseit, és ne próbálja meg elűzni őket.

Bármikor frusztrált a munka vagy az életében bekövetkezett változás, kezdje azzal, hogy beismerje magának. Amikor felismered és elismered érzéseidet, azok intenzitása végül csökkenni fog. Másrészt, ha folyamatosan figyelmen kívül hagyod és elrejted az érzéseidet, azok tolakodóbbá válnak.

A teste a legjobb és legmegbízhatóbb mutatója annak, hogy pontosan milyen érzelmi állapotban van. Például a szorongás biztos jele, ha álmatlan vagy gyakran felébred éjszaka. Ha állandó feszültséget érzel a válladban és a nyakadban, ez annak a tünete, hogy az agyad olyan dolgokra kényszerít, amit a szíved egyáltalán nem akar.

Íme egy kiváló példa arra, hogyan figyelj az érzéseidre. Ön nyaral, de van néhány munkafeladata, amelyeket el kell végeznie. De már a gondolat is, hogy kinyitja laptopját, vagy ránéz az e-mailjeire, hihetetlenül megerőlteti a hátát. Tekintettel erre a fajta reakcióra, az Ön érdeke lenne, ha feladná a feladatokat, és minden idejét a kikapcsolódásnak szentelné. Természetesen, amikor visszatérsz a munkába, lecsapnak rád, de ugyanakkor csodálatos, stresszmentes nyaralásban lesz részed, és felfrissülsz és készen állsz arra, hogy újra eredményes legyél.

(2) Adj magadnak időt az új feladatokhoz és helyzetekhez való alkalmazkodásra.

Amikor gyorsan reagálunk az új dolgokra, sokan hajlamosak vagyunk félelem vagy régi viselkedési minták alapján dönteni. Nem mindig ezek a legjobb döntések. Szakértők bebizonyították, hogy ha lelassul, és 24 órát vár, hogy válaszoljon valamire, jobb döntéseket hoz.

Például, ha nehéz e-mailt vagy munkafeladatot kap, a legjobb válasz az, ha először elolvassa az e-mailt vagy a feladatot, hogy megismerje a feladatot, majd hagyjon magának időt a gondolkodásra. Lassítsd le a dolgokat, és hajtsd végre a feladatot több lépésben, csökkentve ezzel az ellenállást a válasz megírásával vagy a feladat teljesítésével szemben. Elkerülhetetlenül kevesebb frusztrációt fog tapasztalni, és jobban fog dolgozni.

(3) Ne menekülj a valóság elől.

Mindannyiunknak szembe kell néznie a tényekkel életünk egy pontján. Ennek számos formája lehet, például annak elfogadása, hogy korlátaink vannak, és annak megértése, hogy hibázunk, különösen, ha kockázatot vállalunk.

Amikor valami újat próbálunk ki, eleinte eufóriát érezhetünk. De idővel utolérhetnek bennünket az akadályok és a hiányosságok, és kiábrándulhatunk. A legjobb, ha elfogadod a helyzetet. Ha megpróbálsz elmenekülni a valóság elől, az csak növeli a csalódottságodat. Hiszen lehetetlen állandóan ideális világban élni.

(4) Hagyd, hogy a dolgok a maguk útján haladjanak, és ne próbálj mindent irányítani.

Ez a tanács logikátlannak tűnhet, de ha el tudsz fogadni néhány dolgot úgy, ahogy vannak, akkor képes leszel békét találni, és furcsa módon jobban irányíthatod magad. Az állandó feszültség lelassít, és a frusztráció érzését okozza. A legjobb, ha felkészülsz a nyugtalan időszakra: amikor új dolgokat próbálsz ki, figyeld a tanulási folyamatot és reakcióidat, és szükség szerint módosítsd a hozzáállásod és a cselekvési módod.

Például az irányítás elengedése különösen hasznos új vállalkozás indításakor. Folyamatosan szorongani fog, ha állandóan azon aggódik, hogy mikor fog történni valami (szerződés aláírása stb.). Tegyük fel, hogy észreveszi, hogy folyamatosan ellenőrzi az e-mail postaládáját, hogy egy fontos projekttel kapcsolatos üzeneteket keressen. Ebben az esetben ideje hátrébb lépni, elengedni azt, amit nem tudsz irányítani, és a figyelmedet azokra a dolgokra fordítani, amelyeket irányítani tudsz.

(5) Higgy a legjobbban magadnak

A legtöbben szeretnénk boldognak és reménnyel teli jövőt érezni, és teljesen természetes, hogy valami többre törekszünk. De néha a bizonytalanság miatt elveszítjük az ösztönzést a folytatásra. Érdemes észben tartani, hogy a folyamat során időt kell adnod magadnak a tanulásra, miközben meg kell őrizned a magadba vetett hitet. Csak azért, mert nem tesz kimerítő erőfeszítéseket, és nem kényszerít rá dolgokat, hogy megtörténjenek, még nem jelenti azt, hogy nem halad előre.

E stratégiák alkalmazásával legyőzheti frusztrációját, elérheti a kívánt sikert, és lelki békére lelhet élete minden területén.

Írta: Charlie Smith