A cukorbetegség kezelése bonyolult, frusztráló és nyomasztó lehet. Nincs elszakadás tőle.

Míg a cukorbetegség kihívást jelent, a kezelése egyre könnyebbé válik, mivel új gyógyszerek és módszerek állnak rendelkezésre a vércukorszint (más néven vércukorszint) ellenőrzésére. Akár 1-es típusú cukorbetegségben szenved, és inzulint szed, akár 2-es típusú cukorbetegségben szenved, és inzulinra van szüksége, a vércukorszint ismerete kulcsfontosságú az egészség megőrzéséhez. Még akkor is, ha nem szed inzulint, fontos a vércukorszint ellenőrzése.

A vércukorszint a vérben keringő glükózra vagy cukorra utal. A hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon támogatja a glükóz sejtjeinkbe történő energiaellátását.

A vércukorszint ellenőrzésének legáltalánosabb módszere a vércukorszint-mérő, amelyhez egy ujjnyi vérre van szükség az aktuális vércukorszint méréséhez. A monitor használata kulcsfontosságú volt abban, hogy segítsenek az embereknek döntéseket hozni az ételválasztással, a testmozgással és a gyógyszerek, különösen az inzulin szedésével kapcsolatban.

Az újabb, fejlett technológia azonban megváltoztatja a vércukorszint-ellenőrzés játékát. Mostantól lehetőségünk van egy folyamatos glükózmonitorra (CGM), amellyel egész nap és éjszaka is nyomon követhető a vércukorszint, ami lehetővé teszi a gyors, akár 5 percenkénti ellenőrzést. A cukorbetegek a CGM-jüket „játékváltónak” nevezik, mivel az A1c szintje csökken, és a hipoglikémiás események elkerülhetők szigorúbb és biztonságosabb vércukorszint-szabályozással. Az érzékelő riasztást állíthat be, hogy értesítse viselőjét hipoglikémiás vagy hiperglikémiás állapotról, vagy ha a vércukorszint a tartományon kívül esik.

Hogyan működnek a CGM-ek

Az applikátor fájdalommentesen helyez be egy kis, nem feltűnő érzékelőt, amely a bőr alá csatlakozik akár a karján, akár a hasán.

Az érzékelő folyamatosan méri a glükózszintet.

A vércukoradatokat az érzékelő jeladóján keresztül küldik el telefonjára vagy olvasókészülékére, amely valós idejű adatokat jelenít meg. A múltbeli adatok összevethetők a jelenlegi adatokkal. Az adatok megoszthatók egészségügyi szolgáltatójával vagy másokkal. A megosztható adatok különösen jók az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő, inzulint szedő gyermekeknél.

Az érzékelőket márkától függően 10-14 napon belül cserélik.

Egyes márkák inzulinpumpákkal együtt is használhatók.

Hogyan szerezzek egyet?

Beszéljen kezelőorvosával vagy cukorbeteg-csoportjával a CGM megszerzéséről. Kipróbálhat egy mintát, hogy megnézze, kényelmes-e a rendszer használata. Általában az orvos receptje szükséges. A fedezet meghatározásához ellenőrizze a biztosítási tervét is. A kereskedelmi tervek és a Medicare fedezetet biztosítanak. Előfordulhat, hogy a terv önrészes fizetést igényel.

Hogyan segítenek a CGM-ek?

A CGM-ek valós idejű adatokat szolgáltatnak, amelyek megmutatják a glükóz irányát és a változás sebességét, mérve a

  • Étel : A szénhidrátok gyors vércukorszint-emelkedést okozhatnak. A CGM segít viselőjének felismerni azokat az ételeket, amelyek ugrásszerű vércukorszintet okoznak. Például az emberek gyakran tapasztalnak drámai emelkedést rizsevéskor vagy desszertekor. A CGM segít viselőjének felismerni, hogy milyen élelmiszereket korlátozzon és/vagy hogyan kezelje az inzulint.
  • Fizikai aktivitás : Az edzés elhasználja a keringő vércukorszintet. A GCM fontos visszajelzést ad a sportolóknak az inzulinról, és segít megérteni a fizikai aktivitás pozitív szerepét a vércukorszint csökkentésében. Mivel az adatok valós idejűek, ellenőrizheti a vércukorszintet séta előtt és séta után, és megnézheti, hogyan csökkentheti a BG-t az edzés.
  • Stressz: A krónikus vagy átmeneti stressz növelheti a vércukorszintet. A stresszkezelés fontos tényező az egészséges szint megőrzésében.
  • Betegség : emeli a VC-t, és a számok ismerete segít az inzulin beállításában.

A CGM-adatok birtokában olyan egészséges döntéseket hozhat, amelyeket a múltban elmulasztottak. A vércukorszint ismerete kulcsfontosságú a jó közérzethez és az egyéb egészségügyi kockázatok csökkentéséhez.

Tipp a szénhidrátkezeléshez

A szénhidráttartalmú ételek gyorsabban emésztődnek, mint a fehérjetartalmú ételek vagy zsírok. Étkezéskor először a fehérjét és a zsírokat, majd a szénhidráttartalmú ételeket. Ez lelassítja a szénhidrátok emésztését, és megakadályozza a vércukorszint emelkedését.