Senki nem akar arra gondolni, hogy rákos lehet. Bár az ötlet ijesztő lehet, a rendszeres rákszűrések fontosak általános egészségi állapota szempontjából. Minél korábban észlelik a rákot, annál jobbak a kilátások, és gyakran annál kevésbé agresszív a kezelés. Normális, hogy ambivalensnek érzed magad ezekkel a vetítésekkel kapcsolatban, de ha megérted fontosságukat és mire számíthatsz, az megkönnyítheti a folyamatot.

Miért fontosak a szűrések?

A rákszűrés célja a rák kimutatása, mielőtt bármilyen tünet jelentkezne. Ez a korai diagnózis több kezelési lehetőséget és jobb eredményeket tesz lehetővé. Sajnos sok rákot csak addig fedeznek fel, amíg el nem terjednek. A korai felismerés, vagyis a tünetek megjelenése előtt fontos az egészséges jövő szempontjából.

A rákszűrések típusai

Különféle szűrővizsgálatok léteznek a rák különböző típusaira. Például a prosztatarák vizsgálata magában foglalja a prosztata-specifikus antigén, vagy a PSA vérvizsgálatát, és 50 éves és idősebb férfiaknak ajánlott, akiknél átlagosan fennáll a betegség kockázata, 45 éves korban pedig a betegség fokozott kockázatával rendelkező férfiaknak, és 40 éves koruk azoknak a férfiaknak, akiknek első fokú rokonuk fiatal korában tapasztalt prosztatarákot.

A bőrrák szűrése gyakran javasolt már a 20-as és 30-as éveiben. A leégés, a világosabb arcbőr, a szolárium használata, illetve a gyanús vagy számos anyajegy mind azt jelzi, hogy korábban kellene szűrni, mint ahogy azt várta.

A rákos megbetegedések szűrővizsgálatai vizuális vizsgálatot, képalkotást, valamint laboratóriumi és genetikai vizsgálatokat tartalmaznak. Ha nem biztos a szűrésekkel kapcsolatban, háziorvosa javaslatokat tehet személyes és családi előzményei alapján.

A tesztelés alacsony kockázatú, bár a hamis pozitív eredmények szükségtelen stresszt okozhatnak a további vizsgálatok befejezéséig. Szerencsére a hamis pozitív eredmények ritkán fordulnak elő, és miután az egészségügyi szolgáltató felülvizsgálja a vizsgálati eredményeket, biztos lehet benne, hogy egészséges.

Az ajánlott rákszűrés típusai életkortól és kórtörténettől függően eltérőek. Például azok, akiknél alacsony a vastagbél- és emlőrák kockázata, megvárhatják 45 éves korukig a rendszeres szűrések megkezdését, míg az átlagosnál magasabb kockázatúak 40 évesen kezdhetik meg a szűrést.

A dohányosok érdemes beszélniük orvosukkal az alacsony dózisú CT-vizsgálatokról, ha elérik az 50. életévüket. A bőrrák szűrését az egészségügyi szolgáltató ajánlása szerint kell folytatni.

Bár vannak olyan szűrések, amelyeket önállóan is elvégezhet, például szemmel tartva az anyajegyeket a változások miatt, vagy havonta saját mellvizsgálatot, ezek nem helyettesítik az egészségügyi szolgáltató által végzett rákszűréseket.

Írta: Meghan Belnap / Blogger, kutató és szabadúszó író